Odstúpenie Bašára Asada by nebolo najlepším riešením, tvrdí Kissinger

23.09.2013 Celý región


Washington (TASR) - Odstúpenie sýrskeho prezidenta Bašára Asada by nebolo najlepším riešením situácie v krajine, domnieva sa bývalý šéf americkej diplomacie Henry Kissinger. Jeho slová zazneli v nedeľu v rozhovore pre americkú stanicu CBS, informovala agentúra ITAR-TASS.

Kissinger zdôraznil, že sýrsku občiansku vojnu nepovažuje za boj medzi prezidentom Asadom a sýrskym ľudom. Podľa Kissingera ide skôr o konflikt medzi šiitskou sektou alavitov, do ktorej patrí Asadova rodina, a sunnitmi, "preto odchod jedného človeka by problém nevyriešil".

Sýrsky paradox, pokračoval Kissinger, spočíva v tom, že občiansky zmier je závislý od koexistencie medzi oboma skupinami. Úplné víťazstvo jednej strany by tak podľa neho s vysokou pravdepodobnosťou viedlo k masakru.

Kissinger sa domnieva, že Asadov režim na 90 percent vyhovie požiadavkám rusko-americkej dohody umiestniť sýrske chemické zbrane pod medzinárodnú kontrolu. Je presvedčený, že likvidácia chemického arzenálu je v záujme Ruska. Moskve podľa neho možno dôverovať, keď sa hovorí o "presadzovaní jej záujmov".


V občianskej vojne v Sýrii sa používajú aj ženské zbrane

Tuniský minister vnútra Lutfí bin Džiddú informoval, že mnohé Tunisanky odchádzajú do Sýrie, aby tam uspokojovali sexuálne potreby islamistických povstalcov. Keď otehotnejú, vracajú sa do Tuniska.

Ako napísal francúzsky internetový server LePoint.fr, tuniské ženy, ktoré sa dali na džihád sexom (džihád niká), majú pohlavný styk "s 20, 30 i 100" džihádistami, uviedol tuniský minister pred poslancami parlamentu, pričom nespresnil, či tieto čísla zodpovedajú počtu súloží za deň.

Džihád niká umožňuje mimomanželský pohlavný styk s viacerými partnermi a niektorými salafistickými náboženskými hodnostármi je považovaný za legitímnu formu svätej vojny.

Minister nekonkretizoval počet žien, ktoré sa do Sýrie vydali viesť tento druh džihádu. Tuniská tlač však nedávno informovala o stovkách žien, ale aj o stovkách Tunisanov, ktorí odišli do Sýrie bojovať proti režimu prezidenta Bašára Asada.

Džiddú odhaduje, že od jeho uvedenia do úradu v marci toho roku kontroly na letiskách v Tunisku zabránili vycestovať do Sýrie asi 6000 mladým Tunisankám. Úrady dôsledne kontrolujú aj mladých mužov, u ktorých je podozrenie, že by mohli do cudziny cestovať s cieľom pripojiť sa k islamistickým povstalcom v Sýrii. Podľa tuniskej tlače mladí Tunisania do Sýrie cestujú cez tretie krajiny, najčastejšie cez Turecko či Líbyu.


SOHR registruje v Sýrii aj potýčky v rámci radikálnych islamistických frakcií


Obeťou bojov medzi znepriatelenými povstaleckými frakciami v Sýrii sa stal líbyjský veliteľ a zhruba desať ozbrojencov zo zoskupenia Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL). K bojom medzi povstalcami došlo na severe Sýrie, informovalo dnes Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

Šesť umiernených povstalcov prišlo o život v bojoch s ISIL neďaleko hraníc s Tureckom, pri jednej z dedín západne od mesta Aleppo.

Potýčky ozbrojencov ISIL, napojeného na teroristickú sieť al-Káida, a príslušníkov brigád Džabhat an-Nusra s umiernenými povstaleckými jednotkami naberajú v poslednom čase na intenzite, a to najmä v opozíciou kontrolovaných oblastiach pozdĺž severných a východných hraníc Sýrie.

Vnútorné rozbroje podkopávajú povstalecké vojenské ťaženie proti armáde prezidenta Bašára Asada, konštatuje agentúra Reuters. Povstanie sa začalo ako vlna pokojných protestov proti klanu Asadovcov, ktorí sú v Sýrii pri moci už 40 rokov. Medzičasom však protesty prerástli do občianskej vojny, ktorá si za vyše dva roky vyžiadala viac ako 100.000 obetí.

Rastúci vplyv islamistických radikálov a spory medzi povstaleckými frakciami vedú západné mocnosti k opatrnosti pri rozhodovaní o tom, či zasiahnuť do vojny v Sýrii. Časť potýčok síce súvisí s rozličnou ideologickou orientáciou povstaleckých hnutí, ale väčšinu svárov vyvolali spory o kontrolu opozíciou dobytého územia.

SOHR dnes informovalo o konflikte medzi dvoma frakciami spätými s al-Káidou, keď ozbrojenci ISIL v sobotu zaútočili na základňu Džabhat an-Nusra vo východosýrskej provincii Hasaka, pričom prišli o život dvaja ľudia. Základňa slúžila ako sklad zbraní a paliva a bola veľmi zle strážená, keďže väčšina príslušníkov Džabhat an-Nusra v čase útoku bojovala s miestnymi kurdskými ozbrojencami.

Umiernená povstalecká Severná útočná brigáda v nedeľu obvinila ISIL z porušenia prímeria, ktoré tieto povstalecké frakcie uzavreli 48 hodín predtým, po prudkých bojoch o mesto Aazáz, ležiace severne od Aleppa.

Bitka v Aazáze bola jedným z najzávažnejších konfliktov medzi ISIL, v ktorého radoch bojuje veľa zahraničných žoldnierov, s menej radikálnymi povstalcami. Boje o kontrolu nad Aazázom donútili Turecko, aby z preventívnych dôvodov uzavrelo blízky hraničný priechod.

Dohoda o prímerí vyzývala povstalecké zoskupenia na okamžité zastavenie paľby, prepustenie zajatcov a presun sporu o kontrolu nad pohraničným stanovišťom na hranici s Tureckom pred povstalecký súd.
 

Vyberte región